Начало Маршрути Маршрути - Рила Ботаническият маршрут "Кирилова поляна - Тиха Рила - Рибни езера - Смрадливо езеро"

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Ботаническият маршрут "Кирилова поляна - Тиха Рила - Рибни езера - Смрадливо езеро"

Маршрутът започва в източния край на местността Кирилова поляна - мястото е обозначено с информационно табло, а маршрута с основен жълт цвят, ограничен от две бели ивици. На север от поляната хоризонтът е очертан от красивата скалиста дъга на върховете Елени връх, Злия зъб, Иглата, Двуглав, Ловница и Купените, а на юг билата на Бричебор и Черней.

Движейки се по живописното дефиле на Рилска река, ние достигаме до подножието на продължаващ над 300 метра скален масив, естествено местообитание на ценния растителен вид - Рилски ревен. От тук пътят преминава в добре оформена пътека, криволичеща покрай р.Рилска.

Малко над горния край на Долното рибно езеро се намира хижа Рибни езера /2300 м.н.в./, а на 300 метра от нея е Горното Рибно езеро. То е разположено на 2470м. Площта на водната повърхност на езерото е 176 дка. Най-голямата дължина на езерото е 801 м., а най-голямата широчина е 273 м.

Северозападно от хижа Рибни езера, по обрасла с картъл местност, пътеката ни насочва към Смрадливото езеро. Езерото е разположено на 2294 м.н.в. и е най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров. Дължината на му достига 800 м., а най-голямата му широчина е 375 м. Площта е 212 дка.

Фотогалерия