Начало Маршрути Маршрути - Рила Еко-пътека "Кръста"

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Еко-пътека "Кръста"

По пътя за Рилски манастир - на 1 км. от град Рила като самотен страж се извисява от лявата ви страна скалата "Кръста". Местните жители свързват мястото с чудотвореца Иван Рилски, преминал от тук по славния си път, търсейки убежище в планината.

Легендата разказва: "... Преследван от неверници светецът се преобразил на орел и литнал в небесата. Като кацнал на високата скала "Кръста " гарваните и свраките летели край него и го издавали. За това той ги проклел да не могат да летят от това място нагоре и в знак на благодарност към Бога забил кръст на скалата. Допило му се вода и мигом в краката му бликнал извор. Светецът пил вода и я осветил. Тръгвайки от светия извор първата стъпка на Св. Иван се отличила върху скалата."

И днес местните хора вярват в силата на светата вода, която блика под скалата.

По новосъздадения маршрут любителите на природата могат да се насладят на великолепния изглед към планината и града, а за търсачите на силни усещания е осигурен достъп до самия връх на скалата. От площадката в подножието на скалата се разкрива панорамна гледка към гр. Рила /на запад/, към метох "Орлица" и долината на р. Рилска /на изток/, към водопад "Бохемия", близо до параклиса "Св.Неделя" и долината на р. Каменица /на югозапад/ и Калинския дял на Рила /на североизток/.

Фотогалерия