Начало Рила Туристическа дестинация – Рила

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Туристическа дестинация – Рила

Град Рила (област Кюстендил) се намира в Югозападен регион на България и е център на община Рила с площ 361 кв.км.

clip_image002[6]Градът е входната врата към Рилския манастир. Намира се в планински район, на 20 км от него започва Национален парк "Рила". Община Рила е разположена в Западна България в югоизточната част на Област Кюстендил. Центърът на общината е на 100 км от столицата София, на 65 км от областен център Кюстендил и на 20 км от Благоевград. Градчето се намира в долината на р. Рилска, на единствения път за Рилски манастир.

clip_image002В състава й влизат следните населени места: град Рила - административен център на общината; и селата Смочево, Пастра, Падала и Рилски манастир. Общината граничи с Община Самоков, Белица, Кочериново, Дупница, Благоевград и Разлог.

 

На територията на общината е Природен парк “Рилски манастир”, който е свързан в неделимо природно цяло с Националния парк “Рила”, а също и паметникът на културата от световно значение Рилски манастир.

clip_image002[4]

27 паметника на културата са в общината, сред които църквата „Св.Архангел Михаил” (12 -13 век), църквата „Св. Никола” (18 век). В близост до града по посока Рилски манастир се намира метохът „Орлица”, с църквата „Св. Петър и Павел”, която датира от 14 век. Там е заснет известният български филм "Козият рог". На 10 км от Рила се намира и природната забележителност „Стобски пирамиди”.

Фотогалерия