Начало Костенец Обекти за посещения

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Обекти за посещения

римска крепост Траянови вратаВ района на Костенец са запазени множество археологически паметници, даващи сведения за богата история. Те не са проучени и популяризирани достатъчно. Запазени са останките на някои стари крепости, като една от най-големите забележителности в общината е историческият паметник от римската епоха, а по-късно от Първата и Втората Българска държава - Крепостта „Траянови врата”. Съоръжението е внушително по своите размери – 90/40 метра и се намира в прохода  със същото име – на 18 км от гр. Ихтиман и на 15 км от гр. Костенец. Крепостта се свързва с една от най-значителните военни победи в българската история - битката на Цар Самуил  с византийския император Василий II през 986 г.

 

Curkva_Momin_prohod.3Християнски храмове с историческа, културна и художествена стойност и представляващи важна предпоставка за развитието на активен културен туризъм са храмове “Св. Арахангел Михаил” – с. Костенец; "Св. Великомъченик Георги" - гр. Костенец; "Св. Панталеймон" - кв. Момин проход; "Свети Мина" - с. Горна Василица; "Св. Великомъченик Георги" - с. Пчелин; Параклиси Curkva_Momin_prohod.4“Св. Илия” и "Св. Петка" – гр. Костенец; Храм “Вси Светих” – с. Очуша на 20 км от града. Това е една от най-старите църкви в общината. В храма са запазени икони, изографисани още през 1859 г.; В близост до с. Очуша се намира манастирът “Св. Илия”, построен през 1829 г. До манастира има асфалтиран път. Над с. Костенец се намира местността Горна църква. Според някои данни там е съществувала църква още през XIII в., разрушена след това от турците. През 1997 г. на същото място е построен параклис "Успение Богородично" /8 км от гр. Костенец, има асфалтиран път и паркинг.

 svetiSpas Curkva_Momin_prohod

Sv.Pantaleimon_MPrUspenie_Bogorodichno_seloKostenets Hram_s.Kostenetz

 

Културна забележителност от Следосвобожденския период са писателските къщи и вили в курорта “Вили Костенец”.  Местен паметник на  културата сред тях е Ганевата вила. Тя е запазила автентичния си вид от началото на XX в. Известна е и с това, че там често е отсядал Иван Вазов. Туристическа атракция  Костенски водопад е описан от Иван Вазов през 1917 г. в стихосбирката “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”. В местността «Рибница» се намира друг водопад «Скаловицки»  към който през 2008г. беше изградена екопътека. В района на Рила са намират и две хижи – хижа Гургурица и наскоро възстановената хижа Белмекен.

 

Интерес за туристите представлява езерото на Вили Костенец, което заедно с допълнително изградените басейни предоставя възможност за риболов и отдих.

 

  Населението в района е съхранило самобитния си фолклор,  запазени са  множество традиции, обичаи, песни и легенди, които се интерпретират от съществуващите танцови  състави и самодейни фолклорни групи, спечелили множество международни награди. Провеждат се и традиционни фолклорни празници: Кукерски празник на Сирни заговезни в к. Момин проход и с. Горна Василица – ежегодно месец февруари или месец март; Гергьовденски събор в местността "Кръстите" - с. Костенец"; Землячески събор - с. Пчелин на 3 юни (Петдесетница).

chitalishte_folklorfolkolorMomin_prohod 

zanaiati zanaiati2

Борис Кичуков - скулптори от дърво Кукерски фестивал Момин проход 3Кукерски фестивал Момин проход 5

Кукерски фестивал Момин проход 6

 

Ключово значение за развитието на туризма и особено на екотуризма има фактът, че значителна част от територията Вили Костенец е разположена в Национален парк „Рила”, който е най–големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа, сертифициран от „ПАН ПАРКС”.

Територията на община Костенец обхваща включеният в “Националния парк Рила”, резерват “Ибър” с площ 2 248,6 хектара, който се намира на северните склонове на билото на планината, между върховете Ибър и Белмекен. Резерват “Ибър” е обявен през 1985 г. с цел да опазва формациите от клек, както и находищата на реликтни растения и редки животински видове.  Разликите в надморската височина на резервата обуславят наличието на разнообразни растителни видове.

 

санаториум за деца к. Момин проход Курорт “Момин проход” е разположен на 530 м над морското равнище, в тясното дефиле на р. Башница - в хубава озеленена местност на югозападните разклонения на Средна гора. Курортът “Момин проход” се е утвърдил като значителен лечебно-рехабилитационен център в страната за няколко важни заболявания. Санаториалната база се осъществява лечебна дейност като болница за рехабилитация на заболявания на централната и периферната нервна система, на дихателните пътища, опорно-двигателния апарат, кожни заболявания и др. Детският санаториум към комплекса има 4 отделения – едно ортопедично с 20 легла и 3 физиотерапевтични с по 60 легла. В санаториума за възрастни има разкрити 300 легла, от които 160 са целогодишни и 140 сезонни. Обособени са три физиотерапевтични отделения.                                                                                                                         

 

Езерото Вили костенец Курорт „Вили Костенец” е разположен на 9 км северно от гр. Костенец, на 835 м надморска височина, сред гъстите гори на северните склонове на Рила. Климатът на курорта е умерено-континентален, нископланински. Минералната вода е топла (47о ) и е със значителен дебит – 12 л/сек. От курорта тръгват множество туристически маршрути  в Рила  планина: 

-   курорт “Вили Костенец” – резерват “Ибър” – хижа “Белмекен”;

-   курорт “Вили Костенец” – “Миликини ниви” – язовир”Белмекен”;

курорт “Вили Костенец” – Спортен комплекс “Белмекен”;

село Костенец – курорт “Вили Костенец” – “Юрукова поляна”;

курорт Вили Костенец – хижа „Гургурица”

и др.

 връх Белмекенхижа Белмекен

 

Курорт „Пчелински бани” разполага със 155 легла. Известен е с лековитата си гореща минерална вода и се ползва целогодишно. Намира се на 10 км. от общинския център – гр. Костенец .     Целебната минерална вода (72,8 о ) активира обмяната на веществата, стимулира оздравителните процеси при ставни и мускулни заболявания, помага при дихателни, алергични, кожни, стомашни и ендокринни болести.

 

В гр. Костенец през лятото функционира басейн.

Допълнителни услуги

Маршрути

Фотогалерия

Настаняване и хранене

Семеен хотел „Диани”

  Семеен хотел „Диани” 

повече
Хижа „Гургулица”

Хижа „Гургулица” Общин

повече
Ресторант „Момин Проход”

Община Костенец –  гр. М

повече
Ресторант „ВИАС”

гр.Костенец, ул. „Търгов

повече
Ресторант „ПЕГАС”

Гр. Костенец, ул. „Борове

повече