Начало Костенец Туристическа дестинация - Костенец

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Туристическа дестинация - Костенец

Местоположение

selo Kostenec Община Костенец се намира в Югозападна България и е част от Софийска област. Общината е на 74 км югоизточно от столицата София и на 80 км от втория по големина град в България Пловдив. На изток общината граничи с община Лесичово и Септември, на запад - с община Долна баня, на юг - с община Белово и Якоруда, а на север - с община Ихтиман.

Община Костенец се намира в сборното място на два планински масива: Северозападните склонове на Рила планина (предпланините на връх Белмекен) и масива на Ихтиманска Средна гора (връх Еледжик) и неговите предпланини.

 

Selo_Kostenets_001Релеф, Население, Поминък

Релефът е  разнообразен, като цяло може да се характеризира като полупланински, но на територията на общината има райони с равнинен, планински, високопланински и алпийски релеф.  Теренът е силно пресечен и разчленен. Надморската височина в населените места е от 550 до 700 м, а в планинската част достига 2 638 м (връх Равни чал). Втори по височина е връх Белмекен (2 626м). Местността се пресича от горното течение на река Марица.

Територията на Община Костенец е 302,101 км 2

Общината включва 9 населени места: гр. Костенец - административен център, гр.Момин проход; с. Костенец /вкл. курорт Вили Костенец/; с. Пчелин /вкл. курорт Пчелински бани/; с. Очуша; с. Горна Василица; с. Долна Василица; с. Голак и с. Подгорие. . Жителите на общината са 14 300 човека.  село Костенец

Най-много хора в общинската икономика са заети в търговията, която се извършва чрез обекти  за търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки. Най-често дейността се извършва под формата на семеен бизнес. На второ място по относителен дял е туризмът, а на трето - услугите. Значителен е броят на заетите в областта на горското стопанство, дърводобива и дървопреработването,  строителство, както и сезонно в земеделието – отглеждане на ягоди, малини, житни култури. Има значителен брой предприятия в сферата на шивашкото и обувното производство, както и в производството на дограма. Най-голям дял в промишлеността има хартиената промишленост. Най-голямото предприятие на територията на общината е заводът за хартия ”ХХИ – Костенец” АД, който има 100-годишна история. В с.Костенец в момента основно се развива дървообработващата промишленост и занаятите (ножарството, което е  традиционно за района), кожарството и производството на облекла и обувки.град Костенец село Костенец Рила

Допълнителни услуги

Маршрути

Фотогалерия

Настаняване и хранене

Семеен хотел „Диани”

  Семеен хотел „Диани” 

повече
Хижа „Гургулица”

Хижа „Гургулица” Общин

повече
Ресторант „Момин Проход”

Община Костенец –  гр. М

повече
Ресторант „ВИАС”

гр.Костенец, ул. „Търгов

повече
Ресторант „ПЕГАС”

Гр. Костенец, ул. „Борове

повече