Начало Дупница Природни забележителности

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Природни забележителности

  • Седемте рилски езера са най-живописната езерна група в Северозападна Рила. Седемте ледникови езера, са разположени в най-големия рилски циркус. Разположени са амфитеатрално в следната последователност: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Разликата между най-горното /2535 м н.в./ и най-долното езеро /2095 м н.в./ е повече от 400 м.
  • Бистришки водопад

Природен феномен над с. Бистрица, по посока на хижа “Иван Вазов”. Падът на водата е от около 20 метра, стъпаловидно. Водопадът е непосредствено на пътеката за х. “Иван Вазов” в живописна местност от вековни иглолистни гори.

  • Скакавишки водопад

Скакавишкият водопад пленява през всички сезони на годината. Най-високият водопад в Рила се спуска с грохот от 70 метра в подножието на източния склон на вр. Кабул в Северозападния дял на Рила. През зимата е замръзнал и е притегателен център за алпинисти - катерачи по лед.

  • Местността “Морените”

Намира се на пътеката за х. “Иван Вазов”. Представлява каменна морена, някога чело на масивен ледник. Разположена е върху голяма площ в близост до река Бистрица. Едрите каменни блокове на каменната река показват силата на някогашния каменен “поток”.

  • Земната пирамида в с. Джерман

Земна форма, оформена от силата на водата и вятъра. Атрактивна със своите цветове през деня, огрявана от слънцето.

В самия град можете да се посети Парк "Рила" - най-новият и модерен парк в България, намиращ се в самата Дупница. Той е открит през 2010.

Разположен е върху 280 дка, дължината му е 2, с 8 км каменни алеи. Паркът се намира на 1,5 км от центъра на града, като до него е изградена специална велоалея с дължина от 1,2 км. През парка минава река Бистрица, като над нея са изградени 8 моста. Тук има водно езеро с водни колела и лодки, спортни съоръжения за футбол, волейбол, баскетбол, тенис, плувен олимпийски басейн, заведения за хранене.

  • Околииска къща – част от комплекс /заедно с джамията – предназначена за изложби, постоянни и гостуващи;
  • Етнографска къщабивша “Жельова къща”, сега обособена като етнографска композиция с различни теми от историята на Дупница.

Достъпът до горепосочените обекти е безплатен !

Фотогалерия