Начало Дупница Туристическа дестинация - Дупница

Избор на език:

При дивата коза

хижа Иван Вазов

Туристическа дестинация - Дупница

Територия и релеф, населени места

Община Дупница е разположена в югозападната част на България, по долината на р.Струма.Тук се пресичат пътищата от Солун за София Е-79 и от Адриатика за  Истанбул

Общината е съставена от 17 населени места с общо 51 444 жители (15.12.09 г.). Населените места са: Баланово, Бистрица, Блатино, Грамаде, Делян, Джерман, Думница, Дяково, Крайни дол, Крайници, Краменик, Палатово, Пиперово, Самораново, Тополница, Червен брег и Яхиново.

Територията на Община Дупница е 359 км? или 0.32 % от територията на Република България.Средната надморска височина  е  946.3 м.
На изток Община Дупница граничи с общините Сапарева баня и Самоков, на запад  с Бобов дол , на север с Радомир и на юг с общините Рила и Бобошево.

Релефът на Община Дупница е планински и полупланински. На югоизток се издига северозападният дял на Рила планина, на североизтон - Верила планина и на запад – Коневската планина. В зависимост от релефа ниската част на покрайнината се разделя на три части:

Горно Дупнишко поле се простира в североизточната част на Общината. Разметаница - западната част, е оградена с Конявска и Поглед планина. Долнодупнишкото поле - заема югозападната част на Общината, която се разширява по р.Струма и долините и притоци на р.Джерман и Рилска река.

Фотогалерия